Funktionsmedicinsk Terapeut, Kost- och Hälsocoach, Funktionell Tränare

Balans i tarmfloran ger större motståndskraft mot Covid-19!

Nu kan det tros att jag har tagit mig vatten över huvudet med att gå ut och påstå något sådant. Det är ju alltid riskabelt att sticka ut hakan och påstå olika saker, speciellt nu när vi pratar om Covid-19 och hur vi skall undvika att bli sjuka. Nu handlar det kanske inte om att INTE bli sjuk utan HUR sjuk du blir om du väl får Covid-19. Många rykten florerar och många kan vara mer eller mindre sanningsenliga. Jag skulle dock aldrig gå ut och säga något som jag inte har belägg för!

I Vetenskapens värld som visades på SVT måndagen den 18 jan kl 21.00 (vetenskapens värld, dra fram till 55,32 min) så visas det i slutet på avsnittet att enligt en ny forskningsstudie från Hong Kong att rätt balans i tarmfloran spelar roll för hur motståndskraftiga vi är mot Covid-19. Ju bättre balans vi har mellan goda bakterier och bakterier som skapar inflammation, desto bättre immunförsvar får vi och blir inte lika allvarligt sjuka i Covid-19. Enligt studien så visade det sig att de som insjuknat i Covid-19 hade en förändrad sammansättning av dessa bakterier – flera veckor efter insjuknandet. De hade en större mängd av de bakterier som skapar inflammation och en lägre mängd av de som har en antiinflammatorisk effekt. Genom att jämföra med inflammationsmarkörer i blodet så drog studien slutsatsen att bakterierna i tarmen kan ha betydelse för hur sjuk du blir i Covid_19.

Hur fungerar det här?

Enligt tidigare forskning så vet vi att över 70% av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Tänk att tarmen är ett långt rör som faktiskt skiljer maten vi äter och själva kroppen. Tarmslemhinnan är finurligt utvecklad och skickar bara in ämnen in i kroppen som är finfördelade och som kroppen – eller egentligen immunförsvaret – känner igen. Men när vi får en rubbad bakterieflora så kan det skapas ”hål” i immunförsvarets barriär vilket gör att det kan smita igenom lite större partiklar. Detta kallas för läckande tarm. När dessa partiklar sen glider runt i blodsystemet så reagerar vårt immunförsvar på dessa främmande partiklar och attackerar dem. Dessa attacker skapar små inflammationer runt om i kroppen. När vi då får en ”attack” från en större fiende, som tex Covid-19 så finns inte resurser att ta hand om det. Vi kan jämföra det med brandförsvaret. Om alla brandmän/kvinnor är ute på småbränder lite här och var så finns ingen ledig att rycka ut när väl den stora skogsbranden bryter ut.

Vi måste ha bakterier som skapar inflammationer likväl som bakterier som hämmar inflammationer – det är det som skapar balans. Ett exempel: När vi får ett sår skapas en inflammation som ser till att bygga på nya celler och laga det som har gått sönder, men sen måste det finnas bakterier som stoppar inflammationen så inte inflammationen ligger kvar. Det är det som händer när vi har t.ex. värk i leder och flera s.k låggradiga inflammationer i kroppen – då har kroppen kommit ur balans och det ligger och pyr hela tiden. Felaktig kost eller mycket antibitotika-användning kan vara ett par exempel på orsaker till rubbad balans i tarmfloran.

Tips för bättre tarmflora

Hur kan du då hjälpa kroppen att skapa bättre tarmflora? Du skall tänka på att det ofta har tagit lång tid att skapa obalans så det kommer att ta tid att få kroppen på banan igen. Har du gått med låggradiga inflammationer i kanske 10 år så kan du ju orimligen tro att kroppen kan fixa det på ett par veckor.

Det allra främsta du kan göra för din hälsa är, som du säkert har förstått vid det här laget, att se till att skapa balans och ro i din mage och tarm. Då kan immunförsvaret jobba med det som verkligen är viktigt. Det finns möjlighet att göra tester och utifrån det resultatet lägga upp en individuell plan för att stärka upp just ditt immunförsvar. Kanske är det så att du har andra problem med låggradiga inflammationer som hjärndimma, trötthet, värk, mag- och tarmproblem i allmänhet och IBS i synnerhet. Då kan ett test vara bra för att hitta ett mer precist åtgärdsprogram just för dig.

Tycker du att det är ett för stort steg att börja ta tester så är ett annat tips att börja dricka Aloe Vera. En fantastisk växt med många egenskaper men det jag främst vill framhäva är den inflammatoriska egenskapen. Många är väl medvetna om Aloe Verans goda egenskaper på huden och hur bra den är när vi har fått olika slags skador, brännsår, solsveda, eksem, myggbett etc. Men det är minst lika bra, om inte ännu bättre, att använda som en drickgel för invärtes användning. Huden avspeglar hur kroppen mår inuti. Kanske inte alla vet att det finns Aloe Vera för invärtes bruk? Då menar jag inte de blaskiga vattensubstituten med en uns Aloe Vera i, utan jag menar riktig Aloe Vera drickgel gjord på ren innerbladsfilé. Jag skulle vilja säga att Aloe Vera är drottningen av kosttillskott. En bas som alla skulle ta för att skapa en bra miljö i mage och tarm. När du börjar med Aloe Vera så ge det åtminstone 3 månader, du måste alltså ge kroppen en möjlighet att reparera sig och skapa nya celler – att skapa en ny frisk barriär. Den jag använder, och har använt i över 10 år, kommer från LR Health and Beauty. Ett tyskt företag som har producerat högkvalitativ Aloe Vera sen 2001.

Omega 3 är en fettsyra som vi får i oss alldeles för lite av i dagens kost. Självklart skall vi äta en allsidig kost och så näringstät kost vi kan, men tyvärr så ser jag att det inte riktigt räcker i många fall. Det vi äter är inte längre lika näringstätt som det en gång har varit p.ga. många olika faktorer. T.ex så får många produkter inte mogna färdigt på plantan utan plockas omogen och får ”mogna” på väg till butik. Det kan också vara besprutning, antibiotikaanvändning i fisk och att djuren i många fall får mycket kraftfoder istället för att äta sin naturliga föda (inte betar gräs eller äter alger). Allt detta gör att det vi äter inte är lika näringstätt och det blir framför allt en obalans mellan fettsyrorna omega 3 och omega 6. Omega 6 är proinflammatoriskt och omega 3 är antiinflammatoriskt. Då är det viktigt att vi boostar kroppen med Omega 3 av bra kvalitet för att skapa en bättre balans mellan Omega3/6.

Var hittar du då dessa produkter och hur vet du då att just den burken/flaskan som du håller i är av bra kvalitet? Det är omöjligt för mig att svara på, det enda jag kan svara för är de produkterna som jag står för och som finns i min webshop och hos mina samarbetspartners. Det du kan tänka på är se till att de innehåller en hög andel av ren vara. Aloe Vera skall vara av sorten Barbadensis Miller och den jag använder mig av finns i fyra olika varianter i min webshop. Du bör få i dig ca 90 ml Aloe Vera varje dag fördelat över dagen. Tittar du på Omega 3 så bör du få i dig 1000-2000 mg EPA och DPA varje dag. OBS tar du blodförtunnande medel så måste du konsultera din läkare innan du tar Omega 3.

Läs mer om produkterna i min webshop – se nedan, dra muspekaren över länken så ser du den tydligt: https://shop.lrworld.com/home/se/SV?P=kgswzgd5Q4ghnbVjSKz9eA%3D%3D Sök på Aloe Vera drinking gel. Ett trepack räcker en hel månad och Omega 3, en burk räcker en hel månad för en person.

Skriv gärna om du har frågor eller något du undrar över. Jag hjälper dig gärna oavsett vad du känner att du vill ha hjälp med för att optimera din hälsa och jag rekommenderar dig att kika in på mina tjänster för att se hur jag kan hjälpa dig på bästa sätt. Har du frågor är du självklart välkommen att kontakta mig på halsosivt@sivbertilsson.se

Ha en fantastisk dag! Siv

Du kanske också gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *