Funktionsmedicinsk Terapeut, Kost- och Hälsocoach, Funktionell Tränare

Det är fantastiskt att varje morgon sitta och blicka ut över bergen och se solen tända upp bergen. Se ljuset glida ner längs bergssidorna och se varje trädtopp lysas upp av morgonens solstrålar. Så mycket energi!

Vad har den här dagen att erbjuda?

Vad skall jag göra med den här dagen?

Ni som är eller har varit på Hälsoverkstan har säkert sett vårt duschdraperi där det står: ”Every day is beatutiful if you choose to see it!”

Taoismen säger att för att få ut maximalt med qi eller energi så skall man gå upp mellan kl 05.00 – 07.00 och starta igång kroppen. Jag har även hört (inte verifierat) att den taoistiska filosofin vill att man startar igång dagen vid den här tiden för att magen också kommer igång. Det är ju inte helt osannolikt eftersom kortisolet stiger på morgonen för att vi skall vakna, såtillvida att vi har en normal hormonbalans. Tyvärr så finns det många som har obalanser vilket gör att många processer i kroppen inte fungerar som de skall. Framför allt finns det många kvinnor som lider i onödan. Kvinnor som annars skulle kunna bli hjälpta av att få en stabil hormonbalans. (Det finns män också som har obalanser men jag har träffat mest kvinnor)

Jag hoppas att läkare blir mer och mer intresserade av detta med funktionsmedicin och implementerar det mer i den traditionella vården. Nu är de flesta som inte får svar på sina problem hänvisade till Funktionsmedicinska terapeuter som jobbar just med frågan VARFÖR man har problem istället för att endast döva en symtom. Att verkligen gå till botten med vad som orsakar problemet. Många gånger handlar det om livsstil och att medicinen ofta är att göra olika livsstilsförändringar för att få kroppen på rätt köl och må bra igen.

Självklart behövs den traditionella medicinen också, men jag är övertygad om att det skulle gynna både sjukvården, men framför allt individen, om dessa två kunde integreras. Att förebygga INNAN vi blir sjuka. Jag ser alldeles för många runt omkring mig som inte mår så bra som de skulle kunna göra och jag vill kunna hjälpa även dessa att må sitt bästa jag. Därav att jag tänker vidareutbilda mig till Funktionsmedicinska terapeut. Läs gärna mer här: Funktionsmedicin.se eller paleo-institute.se

Även när det gäller kosten vill man hålla balans. Enligt Taoismen så försöker man att eftersträva yin-yang och de 5 elementen.

När det gäller yin-yang så försöker man ha både varmt-kallt, hårt-mjukt, tillagat-rått, starkt-inte stark etc. För att det ena skall finnas måste det andra också existera, precis som mörker-ljus, uppe-nere etc.

Det andra är de 5 elementen, så när det gäller mat så vill man ha olika färger vid måltiderna, grönt, gult, rött, svart, orange etc. Det kan även vara smaker som surt, sött, salt, beskt, bittert o.s.v. Det måste inte vara varje måltid men ser jag tillbaka en vecka så bör jag ha fått i mig av alla element.

Är det inte det vi alla eftersträvar – att ha balans? Det svåra är att göra det till fullo. Håller man 80-20-regeln även här så kommer man väldigt långt. Blir inte allt rätt så är det inte hela världen. Det viktiga, tror jag, är att om vi inte mår bra eller känner oss bra så måste vi titta på alla delar i vårt liv för att se vad som är i obalans och se vad vi kan rätta till. Kroppen är fantastisk och talar om för oss vad som inte är bra – om vi bara lyssnar på den!

Du kanske också gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *