Funktionsmedicinsk Terapeut, Kost- och Hälsocoach, Funktionell Tränare

Idag har vi lärt oss om meridianer. Hur de går genom kroppen och hur de påverkar kroppens olika organ vid olika tidpunkter på dygnets timmar.

Enligt kinesiskt räknesätt så har vi 12 meridianer och det beror på att de räknar tiden i 2-timmars perioder. Varje period (shichen) är ”tid” så därför kallar de en timma för ”liten tid” för det är ju onekligen mindre än deras shichen

Vissa meridianer är yin och vissa är yang beroende på i vilken riktning de går genom kroppen. Uppåt = yin och nedåt = yang. Allt handlar alltid om balans och likaså här. Det går som i ett flöde genom hela kroppen. Från torso ut i händerna (1) – tillbaka genom armarna upp till huvudet (2) – vidare ner genom benen till fötterna (3) – för att återigen gå upp genom benen till torso (4). Tre sådana flöden strömmar genom kroppen varje dygn.

För att ge några exempel så är meridianen för tjocktarmen mellan kl 05- 07 vilket gör att det är optimalt att stiga upp. Tarmrörelserna kommer igång och vi går på toaletten. Även om det inte sker på studs så kommer det igång. Meridianen för mage är 07-09 vilket gör det optimalt att äta frukost, o.s.v.

Något som jag tycker är intressant är att meridianen för hjärtat är kl 11-13 och det är vid lunch och strax därefter, så att vila middag eller ta det lugn efter maten är ingen dum ide. Låta hjärtat ta det lugnt, stressa av – i detta stressade samhälle där sjukskrivningar p.g.a stress skjuter i höjden. Kanske är det så enkelt eller svårt…hur man vill se på det.

När vi jobbar med TaiChi och qigong så stimulerar vi just dessa meridianer på olika sätt. Inte bara det utan det handlar också om att hitta ett förhållningssätt där vi jobbar med allt från kroppen till knoppen. Att träna kroppen fysiskt är jättebra men vi behöver också träna vårt inre (kraften vi har inom oss) och hjärnan (Body – Energi – Spirit)

Det är otroligt komplext och kräver en mycket längre utläggning för att få en helförståelse för det och vi har bara snuddat vid allt detta, men det är onekligen intressant. Dessutom så verkar det stämma väl överens med yogans filosofi, från Indien, kring meridianer. Kanske finns här något som vi har tappat bort i västvärlden eller kanske aldrig haft. Något som kan göra oss friskare än vad vi är. Det har aldrig ätits så mycket mediciner som nu mot saker som kanske inte hade behövts om vi hade tänkt friskvård och förebygga istället för att köra hela vägen in i kaklet och förvänta oss ett piller som dövar problemet istället för att åtgärda det som orsakar problemet. Jo, det är jobbigt med livsstilsförändringar! Men så mycket vi skulle vinna på det. Samhället i form av besparingar för sjukvård som inte behövs men framför allt för individen som håller sig frisk längre. För sjuka blir vi förr eller senare – och då är det ju definitivt roligare om det inträffar senare än förr. Då finns dessutom resurserna och sjukvården för de som verkligen behöver den. För självklart inser jag att både ock behövs. Det kan jag ju själv tacka min lyckliga stjärna för att sjukvården är så bra som den är.

Du kanske också gillar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *